Home Decor and Improvement Online Store | Buy Lighting | Homeclick tiffany blå lådan

The best brands for your home!

View All Brands

Find Inspiration Here

View More Inspiration

Top Categories


bandas de casamento tiffany para homens
tiffany y co usa
tiffany trump
volte ao colar tiffany
joyas tiffanys

Our Life Journey

Daisypath Anniversary tickers
Australia

Last Minutes Planning to Gold Coast..

1:05 PM
Assalamualaikum...

Hye.. this time nida plak yang mengarang =) sebelum hubby nida sambung trip Gold Coast kami part yang kedua, meh nida cerita macam mana kami boley tetiba bercuti ke sana..btw, hubs dah siap sampai 4 entry tau, tapi saje nida peramkan dulu dalam draft..hehe..mana boley dia je, kasik can la kat nida kan..ngehngehngeh..

Ok, kisah nya bermula begini..ceywah..

Dua bulan lepas kalau tak silap la, nida outstation ke perlis..then jalan2 makan seafood kat kuala perlis..nampak la satu hotel tu, hotel brashmahna kot..btul2 depan pantai, n depan tempat makan seafood tu..then , hari tu nida cerita kan awal bulan 11 lepas nida n hubs pergi jalan Kota Kinabalu and kitorang enjoy makan seafood kat sana..

So, lepas balik dari kota kinabalu tu, nida ada cerita kat hubs yang dekat kuala perlis pon ada..hubs memang enjoy part makan2 ni..kitorang pon planning la nak ke perlis awal bulan 12 sempena nak sambut Ulang Tahun Perkahwinan kami yang pertama..Alhamdulillah..hubs survey-survey, tengok-tengok, hotel tu dah fully booked.aduh..cepat betul..ada masa sebulan lagi..kami pon terpaksa la tukar plan..buat survey macam2..tempat mana nak pergi..hubs dah apply cuti dua minggu untuk bulan 12 tu, so kami nak la berhanimun lagi..hehe..

Hari-hari kami duk bincang di telefon, nak pergi mana, nak pergi mana..hari-hari masing-masing dok survey blog-blog tengok destinasi yang best. I teringin nak pergi Langkawi, memandangkan dah lama sangat tak pergi..kali terakhir, tingkatan 5 dulu, parents bawak sambut besday time tu..tapi hujung tahun, kan cuti sekolah, so mesti ramai orang..kami dua ni plak tak suka sket tempat2 yang ramai orang ni..so plan ke langkawi cancel..

Next plan syg, jalan2 cari makan ke utara..pergi 3 negeri, Penang, Kedah and Perlis..konon nak cari tempat makan sedap di utara..tapi dalam masa yang sama, kami masih survey tempat-tempat lain..second choice syg adalah Grand Lexis di Port Dickson or Gold Coast Sepang..yg tu i loiikee..hehe..tapi sekarang kan musim hujan, so i takut sket..hehe..syg banyak kali sebut, Grand Lexis, or Gold Coast Sepang?then bile syg sebut2 gold coast sepang tu, nida pon survey gold coast lain..hehe..gold coast australia..hehe..tiap2 hari duk cari blog pasal travel ke GC Australia..bile syg kol, saje sebut2..mula syg kata xyahla..tp nida still buat survey,survey bajet, survey tempat..then nida bagitau hubs lagi berapa bajet..saje cite kat hubs even tau memang takkan pergi..tapi dalam masa yang sama, rupanya encik suami ni, survey jugak..hehe..dia suka berjalan, so mesti dia survey gak..

Tiap2 hari bersembang, plannig kami masih xtau nak ke mana..sampai dah nak dekat hujung bulan 11..dalam 20 lebih cam tu, xsure lagi..tapi dalam hati i memang nak ke GC tu, hehe..then last minit, 24,25hb 11 kami decide nak pg, even time tu i demam sket2..so 26hb tu terus i pg buat eta/visa. visa tu kna tggu 12jam.i buat kat travel agent, murah sket,rm30 sorang..kalo buat online, rm60 sorang..so, 27 hb tu pg amek visa, tapiiii...tiket flight tak beli lagi time tu...hahah...sila jangan tiru aksi kami ini. apartment pon xbook lagi..nida time tu mcm masih xcaya lagi nak pergi..sebab kami bakal pergi minggu depannya..so esoknya, 28hb bru syg booking tiket flight..seminggu lagi nk pergi baru nak booking semua..hari yang sama gak nida book apartment.semua benda setel 28hb 11 dan flight kami pada 5hb..memang ngam2 seminggu..Apartment kami book direct, dapat lagi murah..dekat agoda mahal 200..buat apa nak bazir kan..

Ha..kan kitorang setel book semua 28 hb..so kami masing2 tak bagitau lagi kat parents kami..nida 30 hb tu baru bagitau, tak tau nak cakap camana..hubs plak 2hb 12 baru balik ipoh, so ble balik tu la baru dia bagitahu parents dia..hubs balik sampai da petang..so esoknya baru kami wat research sama2..research malam2, dalam 2 jam je macam tuuuu..memang kejap je..haisyh..sila jangan tiru kami..please buat research awal2 ye..sebabnya....sebabnya nanti nida cerita next entry, heheh..

So..itu la kisahnya macam mana kami boley pergi sana..semuanya last minute planning.. =)

okla..sampai sini je la..tangan dari tadi sakit dok menaip ni,tengah demam pon sekarang..huhu..


miss him so much...
Australia

Annivessary in Gold Coast - Part 1

3:30 PM
   Pada 5hb December yang lalu kami telah menyetartkan perjalanan menuju ke Gold Coast dari Perak. Tepat jam tangan pemandu bas pukul 2.30 pagi,bas yang kami naiki telah bergerak dengan sendirinya menuju ke Lcct (Hooyeh!). Kalau korang tak caya bas tu bergerak sendiri korang memang nak kena lasah!(belasah).
  Zass(sebab kitorang zzz dalam bas)...tiba-tiba bas yang kami naiki dah sampai di Lcct tepat jam 6 pagi waktu tempatan.  Dengan beg seberat 10 kg kami berlari-lari anak sambil berganam style menuju ke kauter untuk mendropkan beg. Tepat jam 8.00 pagi kami pun masuk ke balai berlepas kerana takut berlaku kesesakan semasa berada di imigresen dan pemeriksaan sekuriti..biasa la awal pagi ni banyak flight( flight banyak =orang ramai=cuti sekolah=kaunter siket), lagi pun tak rugi pun masuk awal sebab kat dalam tu lengkap berbagai kemudahan ada cafe,tempat shopping bebas cukai ( tu bini aku suka..hehe),tandas,sarkas(tu tipu),& macam2 lagi kemudahan.
  Sebelum kami boarding kami ada juga melakukan pelbagai aktiviti yang berfaedah seperti mencari nombor embassy Malaysia di Australia ini adalah penting sekiranya berlaku apa2 kecemasan disana walapun nanti kalau roaming phone korang kat sana korang akan di sms oleh telco provider korang dan juga mengimelkan tentang ke’confirmation’kan kami kepada pihat hotel yang akan kami menginap disana nanti dengan harapan agar ada majlis sambutan menyambut ketibaan kami akan diadakan disana nanti.kalau ada tarian poco-poco pun cukup la..waaaaaahhh....(gaya sebutan macam mak jemah hokey!) .
  Zass....(zass lagi)..Flight kami berlepas tepat pada pukul 1020 pagi waktu Malaysia. Didalam pesawat kami meneruskan lagi aktiviti menangkap gambar..kali ni  kami bukan berdua tapi bertiga..orang ke 3 yang dimaksudkan tersebut bukan lah syaitan mahupun syaiton amirul Rashid hatta kerana kami sudah pun berkahwin setahun yang lepas tetapi yang di maksudkan ialah passenger berbangsa Australia yang berketinggian 7 kaki walaupun kami Nampak dengan mata kasar dia hanyalah mempunyai 2 kaki sahaja hinggakan aku tak mampu untuk mereclinekan seat (kalau nak selesa beli la premium seat) kerana dia mempunyai kebolehan memanjangkan kaki. Namun kami lupakan kisah tersebut. Alhamdulilah ,hajat kami untuk bercuti di Negara kelahiran krokodal hanter makin tercapai. Oh ya disini di ingatkan yang flight ni mngambil masa selama 8 jam..jadi kehadiran makanan dalam kehidupan amat la penting...jika takmau mengalami kekecewaan atau membayar lebih..anda boleh la menempah makanan secara online paling lewat 24 jam sebelum penerbangan kalau tak kena beli atas kapal nanti.
Haa...nampak tak belakang tuuuu...
   Kepada geng-geng yang tak punyai sedara macam kami ni di sana, adalah di nasihatkan untuk membeli insurans perlidungan diri semasa travel di luar Negara, insuran ni boleh didapati secara online atau di travel agent atau beli sahaja di website airasia. Hah..lagi satu korang jangan lupa buat visa sebelum travel ke Australia ni..kalau tak korang akan jadi PATI ketika di sana nanti..visa ni boleh di buat secara online atau pun di travel agen..kalo buat online rm60,tapi kalo buat dengan travel agent, ada yang 30,20 and rm10 pun boleh meh!
  Zass ( brape banyak zass daa)....setelah 8 jam penerbangan kami pun sampai ke lapangan Coolongatta Gold Coast..tepat jam 2015 malam waktu Australia,suhu time tu ialah 23 deg. Kami berasa amat girang bagaikan kanak-kanak yang mendapat cekelat bon-bon. Kami turut melakukan experiment moga-moga kalau wap keluar dari mulut kami namun experiment kami gagal. Lantas kami meninggalkan segala radas experiment kami disitu jugak lalu menuju ke kauter imigresen untuk bagitau yang kami dah sampai..
 Selepas passport kami di stamp oleh Ben(nama pegawai imigresen tu), kami pergi mengambil bagasi kami yang seberat 10kg tadi,selepas itu kami kena melalui pemeriksaan kurantin pula,disini kami mengistihakan barangan-barangan yang kami bawa,Australia merupakan salah satu Negara yang ketat pemeriksan kurantinnya, sebarang barangan seperti susu tidak boleh di bwa dengan sewenangnya2..dan lagi satu jangan la menipu ketika membuat pengistiharaan tersebut kalau tak..segala wang yang anda bawa untuk bercuti akan ‘didermakan’ kepada mereka. Tapi kalau setakat megi tu Insya Allah no hal la beb..sebab kat negra diorang pun ada jual megi gak. Kalau nak selamat bawak je megi perisa sayur or kari kang kalau ayam takut tak lepas pulak..biasa la ikut nasib la nok.
  Selepas melalui semua liku dan siku. Kami pun keluar menuju ke kauter go shuttle untuk membeli Go Card(GC). Kami tidak lah mengambil sebarang kereta sewa walaupun perkhidmatan tersebut ada disediakan.  GC ni bertindak seperti kad tach n go dan ianya lebih murah berbanding jika anda membeli tiket secara konvensional ( tak caya cek website la yop!). jika anda bercita2 untuk mengembara menggunakan driver (mean nek bas la) anda boleh menyemak jadual bas atau nombor bas yang perlu anda tunggu untuk ke destinasi dengan melayari  jp.translink.com.au .  GC ini berharga 5aud dan boleh ditopup serendah 5 aud dan setiap kali anda naik bas sebanyak 9 kali, kali yang 10 adalah free..hebak bukan? Itulah penjimatan namanya..kami telah menopup sebanyak 45 aud tetapi pada akhir pengembaraan gc kami masih lagi mempunyai 11 aud double hebak bukan?
  Selepas membeli GC kami pun menuju ke bus stop yang terletak betul2 di pintu kelua untuk menuju ke Surfer Paradise (SP) dan menaiki bas bernombor 702. Jika tidak pasti jangan buat2 terer..mintak tolong driver bas tu untuk drop kan anda nanti  kalau tak pasti. Bas disini tak macam korea yang akan berenti di satu2 bus stop..tapi korang kena tau kat mana korang nak berenti nanti.
  Zass(aik zas lagi??)..setelah 40 minit perjalanan. Kami pun sampai di Cypress Ave mike!(mate)...nama jalan tersebut hanyalah cypress ave,mike (mate) tu adalah ..alah macam kita la cypress ave yop! Ha lebih kurang macam tula...slang disini amat la berbeza dan kadang2 susah untuk di fahami sampaikan kena mintak ulang . 
Bas ni ada tempat letak bagasi...mudah kannnn...

Kami pun bejalan kira2 22m menuju ke tempat penginapan kami di Bay lodge Apartment yang terletak di Palm Ave. Reception di apartment kami ni dah tutup pukul 530 petang tapi diorang ada sediakan safe and service phone untuk korang contact receptionist tu..kemdian dia akan bagi korang combination no untuk open safe tu..sebab dalam safe tu ada kunci bilik korang..Setelah selamat masuk kedalam bilik kami pun merehatkan diri dan aktiviti kami pada malam tersebut hanyalah kenduri meggi dan zzzz....
ala..gelap plak gambar ni..gua nk tunjuk service phone tuu...

pandangan dari apartment kami di pagi hari..

BILA ARON MENULIS....
Merapuness

Sekolah...

10:00 AM
Sekolah.. Memandangkan cuti sekolah dah dekat nak habis jadi aku ingat nak mengarut pasal sekolah..sekolah pertama yg aku jejak tak jauh dari umah aku..Cuma 10 langkah dari belakang dapur aku..time tu rasa syok gila nak g sekolah aka tadika..konon2nya dah nak jadi orang besar...time tu beriya2 aku mintak mak aku belikan kasut sekolah..haha padahal  masuk dalam tadika tu bukan kena pakai kasut pun......time tu benda best yang paling ingat bila ari hujan cikgu soh tido..memang heaven rasa..

 Lepas graduated daripada university tadika..mak bapak aku hantar aku g sekolah agama...dengan harapan nak soh aku jadi macam ust. Don tak pun Ust. Azhar Idrus..tapi mampu bertahan selama 2 tahun je sebab time tu jepun datang attack Malaya rasanya..eh bukan..sebab ustazah kat situ straight2  sangat..boleh kata tiap2 ari aku nagis mengenangkan nasib aku tak nak g sekolah kat situ......time tu aku ingat lagi bawak duit 50 sen  dapat la 1 nasi lemak n air secawan..kalau bawak air sendirik lagi 20 sen leh simpan buat beli mainan..(hooyeh!)....
 Pas sekolah agama, aku buat Master kat sekolah Keb ...daripada tak reti nak beza good evening dangan good afternoon  aku dah semakin reti..kat sini la jugak aku dah stat2 usha bini gua..heheh...peh tengok tu..darjah 3 dah ada sifat kasih sayang sesame manusia beb...sekolah kat sini tak straight siket..subjek yang aku paling suka time tu pj..sebabnya takda homework..hekhek...tahun ni aku sekolah petang..pas balik sekolah je sure aku buka tv3 sebab nak tengok drama cinta antara benua..pastu acah2 feeling study kat obersee..peh memang memory beb...
  Time 98 pulak aku suka sebab time tu cuti sekolah rasanya panjang2 sebab ada SUKOM 98...time tula Sapok Biki jadi star sbb menang emas yg last untuk Malaysia. Aku sekolah kat sini sampai darjah 6..takde la cemerlang mana pun endingnya...kahkah...
  Dari zaman seluar biru aku dah pakai seluar ijau...time tu aku study kat US jap(hihi)...pas 2 tahun berlalu aku balik n masuk sekolah sama dengan bini aku..time tu aku acah2 sombong siket macam basirun ( basirun yang di maksudkan ialah jiran umah aku ni)...tak betegur pun..datang sekolah pun malas..sampai cikgu ingat aku nak berenti sekolah..kahkah....sebenarnya tu semua strategi seorang budak yg malas nak g sekolah..haha...

Pas habis aku buat doctorate kat sekolah dengan bini aku tu..aku g ke sekolah lain lak untuk buat 2nd degree..time tu mak ayah aku soh aku masuk asrama tapi aku taknak..sebab aku fikir rugi sebab sok besaq aku dah tak duduk dengan mak pak aku dah..baik time ni aku dok dengan diorang...time tu albert einstain merupakan aku punya idola..yela orang2 pandai cam tu mana sekolah habis..tp korang tengok...peh power beb...pas habis spm..so aku pun membawa diri...belajar macammana nak jadi seorang bekman...tapi antara banyak2 bulan time sekolah dulu..bulan 12 paling aku suka..sekarang? dah jadi kenangan...takda lagi dah sibuk2 nak kapur kasut bila esok ari isnin,takda lagi sibuk nak basuh2 kasut,takda lagi nak bagun pagi2 ikut jadual, takda lagi pagi2 nak presure2 tak hafal sifir semua..tapi yang sedihnya bila semua tu takda rasa rindu pulak.....time tu tak da fikir nak kena kerja,nak bayar bil2 n paling penting tak da bos..hahaha...

BILA ARON MENULIS......
Jalan-jalan

Jalan-jalan lagi-Sabah

8:28 PM Assalamualaikum..

hye korang..im back! haha..lama menyepi kan...celam celum je..kejap ada, kejap xda, tapi pas ni insyaAllah xla celam celum sangat, coz lepas ni insyaAllah ada penulis, pengarang, pengayat bersama..hehe..sapakah dia?jeng..jeng..jeng...of course la my hubby..ngehngehngeh..rasanya korang pon xasing lagi kan ngn my hubby..sebab entry2 korea before this, dia jugak yang mengarangnya..hehe..so..sangat banyak benda nak catch up, nak share, but we made it short la =) memandangkan selepas ni bakal ada dua penulis, so korang jangan la pening lak baca..korang ley bezakan melalui warna tulisan =) kalo merah macam ni, thats mean nida la yang mengarang..kalo biru macam ni, thats mean my hubs la yang merapu..hehe..

Alhamdulillah sekarang dah pertengahan bulan Disember kan, 2 minggu je lagi nak masuk tahun baru, acaner korang? Dah ada azam baru ke?ngehngehngeh..tercapai dah ke azam 2012? haha, tanya orang je kan, i ni pon azam dah ke laut..hoho..so next year kena pastikan azam2 semua tu tercapai..insyaAllah...

Ok, cukuplah mukadimah semua tu..hee..actualy this time nak share pasal jenjalan hari tu...err..hari tu ke? xla hari tu sangat..last month, bulan 11..bulan 11 lepas, Nida n hubby berjalan ke 2 tempat.. First pergi Kota Kinabalu,Sabah..yippie..one of my favourite place.. =) tiga tahun menghabiskan masa di sana...then after grad, still menziarah sabah, last pergi tahun 2010,then 2011 xpergi, sibuk dengan preparation kawen kan..so this year, harusla kembali ke Sabah semula!!

Dari belajar dulu dah berjanji ngn hubs yang after kahwin nanti akan bawak dia datang sabah dan tunjuk dia tempat-tempat yang i selalu pergi dulu time belajar..Alhamdulillah..cita-cita kami tu tercapai..bulan 11 aritu dapat la bawak hubs jalan2 kota kinabalu..tapi kami tak jalan ke mana sangat..just sekitar KK saje..sebab misi utama adalah tempat kenanganku dan makan2!!

Pergi sana tak lama, 3 hari 2 malam je..sebab kami memang xada apa2 aktiviti pon..memang makan2..semua makanan sabah ku bagi syg rasa..dapatla syg merasa pisang goreng rangup yg nipis, isi ikan yg enak bangat..hehe, puding kelapa yg memang sangat2 sedap..tak dapat jumpa kat semenanjung ni, sebab warna dia pon memang berbeza..makan sayap =) n paling best, makan makanan laut..dua malam berturut kami dok makan seafood kat pasar filipin tu..syg memang suka sangat..macam2 kitorang makan..lobster, ketam, ikan,sotong..semua la..dan malam kedua tu, syg tak nak makan nasi, just ratah lauk je..muka syg happy giler, hehe...seronok tgk syg puas makan..hehe..meh tepek 1 gambar seafood yang kami makan tu..hee..



Cukupla sampai situ cerita jalan-jalan kat sabah..the next weeknya plak kami ke JB..ke JB asalnya atas urusan kerja..tapi sempat lagi menyinggah shopping kan..hee..sempat la singgah Johor Premium Outlet..saje-saje pergi..kot-kot ada promotion time nak hujung-hujung tahun ni kan..tengok-tengok memang ada..then..tak sangka syg tiba -tiba nak kasik lanje kite..hehe..syg lanje kite seketui sling bag dari fossil...heeee....thank you so much..i love u la...hehe..kemain dapat hadiah baru nak love2 kan...hee..tak..i always love u syg... =) emm..sampai situ je la cerita nya ek..dah panjang sangat..nanti i sambung lagi..lepas ni  insyaAllah banyak entri-entri yang menarik =)



Lepas ni insyaAllah entri kisah sambutan ulangtahun perkahwinan kami yang pertama..alhamdulillah..nak tahu kami celebrate kat mana?agak2..hehe..sapa yang ada my facebook mesti tau kn...ngeh2..meh i kasik klu sket =)

pi melawat dia ni haa =)
Bajet ke korea

Backpacker to korea,budget??

10:48 PM -entry ini sudah lama terperap di draft folder,baru hari ini daku share,ampunn ;) -

Assalamualaikum..

Hye all..lama betul xhupdate blog..ampunn..i know,being busy can not be the excuse anymore,hoho..i do miss my blog,so much..instead of being busy,i dont know why,mcm dah xreti nak mengarang..sory guys..

But malam ni,ku gagahi jua,demi blog tercinta ku ini,dan juga my die hard fan,my stalker n my everything,hehe..*opkos encik suami ;)

So,lets just move to the topic. In this entry,i nak share some guide for u guys untuk buat bajet bercuti ke korea..so,let we start first with hotel.

1.Hotel
-kat korea,hotel dia agak mahal.kalo nk mcm hotel kita kat sini,sumenya dlm rm300 above. Tp klo mmg nak backpackers je,boley dpt less than that,tp bukan hotel mcm yg biasa la,nak murah,duduk guesthouse.
-guest house around rm150-280.
-guest house yg i stay tu namanya pencil hongdae hostel,lebey kurang rm240,lupa lak,boley check my entty yg lepas2..dis guesthouse sgt comfy,semua ada,peti ais,tv,dapur,mesin basuh,peti ais,lengkap!termasuk heater bilik.*sangat diperlukan pada musim sejuk*
-tapi pencil hostel ni terletak di hongdae,bukan di kawasan tarikan pelancong
-guest house yg lain,zaza backpakers rm180,seoul guesthouse rm150 both area myeon dong rsanya,means center utk ke mana2.
-hotel yg ok,hamilton hotel,rm350 or more than that,di itaewon,sangat senang di cari,dan sangat dekat dengan makanan halal.

2. Transport
-oh my,part ni i sangat lemah,dah xingat!plus yang bayar transport semua adalah my husband,i kuar duit untuk i shopping je,huhu..jap i cuba ingat,heh heh
-transport guna train je,skali naik,dalam 1500 won kot!!*syg,i need u to help me remember all this budget*
-ok,ok..i cuba ingat ye,if im not mistaken,standard dia dlm 900 won,tp pling jauh pon,akan smpai dalam 1500won,untuk sekali naik,depend kejauhan destinasi kita,but again,paling mahal pon dalam 1500 won.
-total budget transport kami dlm 4  haritu,lebey kurang..emm.. 300,00 won kottttt..sory,i xingt sangat..tp total utk transport n makanan kitorang aritu,rm 1.3k utk 2 org.

3.Makan
-kalo makan set2 kebab yang ada kat itaewon,price range dari 6500won-15000won.
-kami amek yg 7900won,lebey kurang rm 20 lebey,ada kebab,kentang n air.
-kalo nk mkan nasi,boley carik kat itaewon gak,sgt banyak restoran halal,but i can cost u up to rm200 or more for 2 person..adeii..
-if still insist nk mkn nasi,beli dekat mini market,instant rice,cost 900 won-1500 won.so bwak la siap2,lauk sardin ke,kari ayam tin ke siap2 dari msia.thats what we did.klo nk tau cana rupa instant rice nya,tengok kat my entry lepas2,sory,just use phone right now,so xley nk link.or klo u guys ad pg kat daiso kat mna2,korng cari la instant rice tu,mesti ada,so xperlu la korang susah2 nak bawak periuk nasi ye.

4.shopping
-shopping kat sana xmurah pon..cuma kat sana just bnyak pilihan..sangaaatt banyak..
-untuk shopping ole2,korang shoppingla kat namdaemun market..sna murah compare to tmpay lain..itaewon pon ada kedai jual ole2,tp mahal..so better u shop at namdaemun market..bajet shopping depend pada korang la..i shopping xbnyak,dalan 300,000 won je klo xsilap,lupa dah..huhu..

Rasanya itu je la kot..anything yg korang nak tau,leh tnya i ;)


Annivesarry

Alhamdulillah..tahun baru

2:41 PM Assalamualaikum..

Sihat ke korang?jaga kesihatan ye..skarang ni musim demam..i tengah demam sekarang :( dua hari mc..dah la suami xda disisi..wuwuwu..xpe2,nida kuat!!ngee

Rite now sangat bosan..xtau nak buat apa..nak keluar,badan masih xsihat,so just duduk rumah je la..last entry i dah share bajet kewangan how much kalo korang nak backpackers ke korea kan,so kalo ada apa2 tak paham,ley tanya nida..

Emm..early november aritu nida bawak hubs jalan2 kk,sabah..nanti next entry nida share..

Today just nak share sumthing, ;)

Sekarang ni kita da masuk tahun hijrah yang baru kan,1434. Kalau mengukut tahun hijrah,alhamdulillah..perkahwinan nida dan husband sudah genap setahun.. 7 Muharram 1433-7 Muharram 1434. Alhamdulillah.. Sekejap je masa berlalu..nida bersyujur sangat2 atas kebahagiaan ini..dan bersyukur sangat dijodohkan dengan husband..hubs sangat baik,sentiasa melayan kerenah nida..thank you sayang.. Love u always n till jannah..aminnn..

Kla,nak merehatkan diri ;) bubye

8 Monthvessary Celebration & Buffet Ramadhan

10:58 AM Last week Alhamdulillah, genapla 8 bulan usia perkahwinan kami..and alhamdulillah, my syg balik ipoh..seronok xterkata, even balik 3 hari je, tapi dapatla sambut ulangbulan ke-8 kan..so sempena bulan Ramadhan ni, kitorang amek kesempatan untuk celebrate dengan berbuka buffet ramadhan. Dalam banyak-banyak buffet ramadhan kat ipoh ni, kitorang pilih untuk celebrate dekat Impiana Hotel.

Dalam pukul 6.50 kitorang da sampai hotel,kitorang duduk2, dalam kol 7 dah ley start amek makanan,sebab orang makin lama makin ramai..

Makanan kat Impiana memang superb,macam2 ada,dari makanan tradisional sampaila ke western. Lauk macam2,siap ada rendang tok,nyumnyum..laksa,bubur lambuk,bubur apa tah lagi,sup pon ada banyak jenis. Secara keseluruhannya memang puas hati sangat2..thanx syg for that day ;)

Then sambung plak cerita berbuka dengan ofismate,kitorang berbuka buffet gak,but this time kat Syuen Hotel..hurm..okla,but Impiana Hotel are the best for me.

Kat syuen tak banyak pilhan sangat,banyak memang banyak,but i mean tak sebanyak macam kat Impiana,and plus,kat syuen,makanan dia biasa2 je..

Waktu berbuka kat impiana hari tu, menu dia banyak,my syg pon sampai dah tak terlarat nak makan,but still ada lagi makanan lain yang kitorang xmakan sebab dah xlarat,huhu..but kat syuen ni,i skali pusing je,dah tak tau nak makan apa lagi dah.okla,nak balik dah,nak g cari tudung raya,hehe...

On our way =)
Our Foods..
My syg =)
Me!!




My Syg yang kekenyangan..hahah =p
Bawah ni pic berbuka wif my frens plak..

Makanan kami..banyak kuih muih je..


Im trying to sleep here!

4:15 AM Argghhhh...its already 3.42 am,and i still couldnt get BACK to sleep..yeaah,BACK. I already slept at 12.00 am just now,but suddenly my sister woke me up with her laugh! Yes,her laugh.

Its about 3.00 a.m,but she's still on the phone. She laugh out loud till wokes me up. Even her friend,i can hear every single word.*tak sakit telinga ke dik oiiii*.now already 3.45,its mean i've been trying to sleep for about 45 minutes,almost one hour!!

Im trying to sleep here,its too early for sahur.Please keep ur voice only to u n ur fren please sis.I dont care if you would like to chit chatting till subuh,but please mind your voice.

I pon penah muda u olls..*bajet da tua sangat* i still remember dat i did the same thing like my sis did.but..there is a but..i do mind my voice,cause i know my roomate that time try to get her beautiful sleep.

Back to 3-4 years ago,when im still in uni,im always have a chit chat with my syg,from 12.00 am,till subuh!!till 6.00 am.yeah,u can call me 'ratu gayut' or 'ratu telefon'. Every weekend,we will on the phone for 6 hours. Just weekend okay.

That time,hotlink have special promotion for sabah number.*i bought simcard in kk,sabah to get the promotion,oh,do mind im study there'. The promotion was called super saver. RM 1,from 12.00 am till 6.00 am.So,ofcourse i grab the promotion, n my syg will wait me till 12.00 am to call him.

I can't remember much what we were talking about,but we really enjoy our conversation,even it's already 6.00 am,we still dont want to end the conversation. Well,we were in LDR(long distance relationship)that time,and now,still..but it change to LDM(Long distance marriage) of course.

And after few months,hotlink change the promotion.From rm 1 for 6 hours,it turns to rm 1 for 3 hours i think. But it still a good deal.we still chit chatting till 6.00 a.m.Owh,how i miss that time..

But after both of us,my syg n me get a job,we never go for the super savers promotion anymore,coz we already use postpaid.hehe..now we can have a long conversation without have to wait for 12.00 am. We use digi postpaid now,i think it's the best so far,cause we already tried celcom n maxis postpaid,but we not satisfied with both. And i think digi have the cheapest rate. I love digi..yeah,im promoting digi right now,hahha..get urself a digi postpaid now!hahhaa..

Wow!! It's already 4.11 a.m, and my sis already end her conversation. But i dont know whether i can get to sleep back or i have to wait till sahur time.It's one hour from now till sahur time. We always take our sahur at 5.00 am.

Ergh,i think i can go back to sleep now,feel sleepy again,but hope i xterlajak for my sahur,hewhew..niteee..

Satu Sekupang

10:48 PM "Syg nak minum air,pastu nak tido,darling nak tak?"

"Nakkk!!!"

Sang isteri menuruti sang suami ke dapur.

Sang suami menuang air ke cawan.

Isteri : "nak"

Suami: "boley,satu sekupang".

Isteri: "hah?"

Suami: "satu sekupang".

Isteri: "huu..satu teguk sekupang ke satu cawan sekupang?".

Suami: " satu teguk sekupang".

Isteri: (0.0) "huu.." sambil meneguk air dengan sekali teguk yang banyak jumlah airnya.

Sang suami tajam memandang sambil mengira jumlah tegukan sang isteri.

Suami: "1,2,3,4,5.."sambil mengira dengan suara yang perlahan.

Di dalam hati sang isteri " ini xboley jadi ni,baiklah,ada idea".

Isteri: "Syg,sini jap",lalu terus memeluk sang suami,muka mengadap ke belakang bersama sebelah tangan memegang cawan,lalu diteguk berkali-kali.

Suami: "laa...hahahha,ingatkan apa dia".

HAHAHAHAHAHAHA....ingat suami je pandai nak kenakan isteri,isteri ni bijak pandai tau.ngehngehngeh...

Begitulah kehidupan sang suami dan sang isteri yang sentiasa disulami gurauan dan jenaka.. (^v^)

Ok,cerita xda motif.entry mengarut di malam hari..sekian.
My Own

Happy 8 Monthvessary!!

10:30 AM Assalamualaikum.. hye!!

What is the date today??? yea..it's 2nd august right =) which is genapla 8 bulan perkahwian kami...Alhamdulillah...syukur kepada Allah atas nikmat bahagia yang telah diberikan ini...pejam celik pejam celik..sekejap je...

Even maybe some people will say "ala, baru 8 bulan je, setahun pon xsampai, kecoh je monthvessary bagai" or "eley, aku da 2 tahun/3tahun, tak heran pon, tak kecoh pon..baru lagi, biasala tu..tengokla lama-lama nanti". i dont care la if ada orang yang nak cakap macam tu. why nak bother what people think kan? What i know is, im always happy and always thank Allah for this happiness.

Alhamdulillah...in this 8 months, im soo happy with my syg... a lot of thing i learn, day by day, month by month, slowly it turn and teach me into a better person by guide of my syg. There is so many cooking skills i learn from my syg..trust me, he is real good cooker.. far better than me..bahahah.. i think someday  he can take part in MasterChef Celebrity Malaysia, series 3 or 4?hehe..

Being a wifey is different like girlfriend or fiance, that's for me. Coz before this, as a fiance or girlfriend, jarangla dapat nak dating selalu, nak manja-manja hover. After kahwin, semua boley..ngee. the best part is bila there is always ada somebody whenever im in hard way. Contoh hard way (dari segi fizikal ok.) :

"Syg, ketatla botol ni, tolong bukak"

"Syg, beratla beg ni, tolong bawak boley?" sambil senyum menggoda kenyit2 mata.

"Syg, tak ley tarik la pintu pagar ni, tolong".

"Syg, gatal la kat belakang, tolong garu boley?" hahaha =p

OK, semua tu hard way fizikal je kan..hehehe..yang Real hard way punya nanti2 la cerita ye..bila dah kahwin ni, memang ngada-ngada sket la, semua benda nak mintak tolong..ala..xpela, nak manja-manja dengan suami sendiri..plus we are in Long Distance Marriage which is NOT EASY for us. So, the time he came back home, that are our precious time,will use it wisely. Alhamdulillah..my syg is a great person..syukur kepada Allah kerana dijodohkan dengan dia. semoga kami kekal bahagia sampai syurga..

I think till here..but before that, i would like to share some of our wedding picture..dah 8bulan..harap tak basi lagi..huhu

                                 2nd DECEMBER 2011
My papa yang nikahkan ku..n my syg, well done, xgentar ngn papa..ehhe..dengan sekali lafaz je, alhamdulillah..





3rd DECEMBER 2011




bergambar dengan kuresya Puan kitty =)


*outdoor session..somewhere in january

4th DECEMBER 2011




Some bebelan??

12:30 PM Assalamualaikum..hye!!

Alhamdulillah..bak kata maria,im back!!hehe..gigih berusaha memaksa diri mengarang sebaris dua ayat untuk blog tercinta ni..hehe..mula2 ada gak dah give up,tak mau tulis dah..tapi bile pikir balik,banyak pahit manis suka duka yg nida curahkan kat blog ni.so rasa sayang plak nak tinggalkn blog ni..i lap u la blog..muacckss..

And alhamdulillah..insyaAllah next week genapla 8 bulan usia perkahwinan kami..pejam celik pejam celik dah 8 bulan kan.rasa macam baru je lagi kelam kabut nak buat doorgift la,susah hati pasal baju la,bla bla bla...hehe..

Sory la nida kurang buat review pasal wedding..wedding nida biasa je,nida ada review sket2,cukup la kot kan..kalo ada sapa2 request review on sumthing,insyaAllah nida buatkan kay..

And then pasal honeymoon..banyak yang nida tak update kan,pasal USS,cameron,melaka..nanti la ye.n setakat ni just update for korea,bukan bias ye,tapi mostly entry korea tu my syg yang buat..so bukan nida bias,hehe..actually pasal korea banyak lagi benda nak share,mungkin boley bagi korang idea tempat2 yang best kat sana. Oh,nida ada satu lg entry untuk korea,dalam draft lagi,huhu..guest guess who was the writer for that entry?ofcoz la my syg kan..hehe..entry tu pasal how to go to nami island or so called pulau winter sonata?after finish edit thw draft,i will post it ;) and also,nanti nida bagi satu ittinerary khas for your lil guide in exploring south korea.im guarantee that is no regret if u visit korea and perhaps u will wanna go it again n again like me ;)

Okeyla,harini xberapa larat sangat nak menaip,got headache since this morning,have to rest for a while,okey,daa

Wordless Wednesday: You Complete Me

11:52 AM Hye!!
Less words for today..just wanna share some picture of mine..opps..i mean some picture of us ;) i miss my syg right now,so looking at his pic,always make me feel happy..

One thing about me that i realized after my wedding day that i did not take a pic alone anymore just like i always did before..haha..now,there will always my syg in my pic ;) okeh...dont forget,less word bebeh..daaa ;)









Leave Yours..Please..

3:03 PM Assalamualaikum...


Selamat berpuasa...lama sungguh blog ni tak terurus..mintak maap sangat..idea sentiasa mencurah2, tapi tangan tak berdaya menari-nari seperti dulu..insyaAllah akan diusahakan aktif seperti dulu..okeh..back to the topic..

I NEED YOUR BLOG URL... 
yes..saya nak blog url kamu-kamu semua...kalau korang perasan, kat blog ni, belah kanan, dah hilang semua list blog!! sedih! tu adalah salah satu sebab kenapa dah kurang aktif sekarang..so i want to start all over again..n please..leave your url blog at this post...thank you so much...xoxo..

Mintak Tips..Pleaasseee

11:51 PM Salam korang,

Short entry di tengah malam...me not feeling well...batuk teruk xberenti..please anyone bagi tips untuk sembuhkan batuk ni..

Malam ni xdapat bercakap telefon dengan encik syg sebab xmampu nak berkata2..kalau bukak mulut je nk batuk,apatah lagi bercakap..sangat sedih :(

N again..please bagi petua sket untuk sembuhkan batuk ni..and harap korang dapat doakan nida cepat sembuh..Lusa nak travel,hehe..have to drive by myself from ipoh,coz en syg still in sepang..me nak pegi bantinggg...nak makan nasik minyak zira,hehe...owner blog Kisah Qaseh Azrin.. Sapa lagi pergi?kalau pergi,nampak nida,pleaseee tegur ye ;)

Okla,last but not least..gudnite and sweet dream ;)
Seoul.

Makanan Halal di Seoul,South Korea

12:48 PM Assalamualaikum, hye korang..

Harini i nak share kat mana korang boley cari makanan halal kalo korang pergi bercuti ke korea..


Mula-mula ingat nak share itinerary ke korea n tempat2 menarik kat sana, tapi memandang ianya bakal memakan masa yang lama, entry tersebut bakal di kongsi di lain masa ye.. 
So kali ni i just share about food in Seoul..
Sekarang ni Air Asia tengah buat PROMOTION kan, so kalo ada duit lebey boley la grab ke korea...tak rugi pergi korea, best, pergi sekali rasa nak pergi lagi...hehe..


Korang boley pergi sendiri je, tak perlu guna tour guide pon tak pe, sebab senang je nak jalan-jalan dekat sana..plus boley cut cost..
kalo tak silap, kalo pergi guna tour guide, kos dalam RM3K-RM4K seorang kot..
Tapi kalo pergi sendiri, RM3K-RM4K tu dah cukup untuk 2 orang, 4hari.. Kalo pergi lama, tambah sket je, banding tourguide yang kosnya dua kali ganda..
Okey, berbalik pada tajuk asal, kat mana nak cari makanan halal kalau pergi sana kan...
Okey, the only tempat yang i rasa ada makanan halal adalah dekat ITAEWON.Kat Itaewon ni memang banyak tempat makanan halal..
kat sini memang tempat muslimim ramai..kat sini jugak la korang boley jumpa masjid.. =)


Dan kat sini banyak restoran-restoran halal macam restoran arab, pakistan dan tanjung rambutan lain-lain. Sume yang ala-ala macam tu la..


Tapi kalo makan dekat restoran macam tu, agak mahal la..range harga satu set untuk dua orang, dalam RM200-RM300..ada nasi, lauk kari, daging kambing dan lain-lain..kalo memang tak kisah dengan harga tu, boley je la  makan kat restoran2 tu..


But for me n syg, kitorang tak makan pon kat restoran tu..
First sebab harga dia mahal, second is, risau masakan dia tak kena dengan tekak den.. one of my friend penah makan, price rm 200++, tapi dia lansung tak boley telan, so membazir di situ..
So...kat mana nak makan dekat sana kan? Kalo nak murah, boley la makan kebab-kebab je..hehe..kat itaewon ni banyak kedai jual kebab and sedap2..
Tapi hati-hati sebelum masuk, sebab ada satu kedai ni, nampak macam ala-ala kedai kebab, tapi sebenarnya kedai tak halal..so tengok betul-betul before masuk ye..


Antara banyak-banyak kedai, kedai yang menjadi pilihan kami ialah kedai Mr. Kebab
kedai Mr. Kebab ni memang femes, plus sedap.. 
kat sini ada beberapa set yang korang boley pilih..harga untuk satu set bermula dari KRW 6800 kalau tak silap, bersamaan hampir-hampir RM21. 


Set yang kami pilih tu, ada kebab, kentang bakar n air..kebab dia sedapp..n kentang bakar dia, sedaaap sangat...
series, sampai sekarang teringat2 kan kentang bakar dia..*syg, jom pegi makan kentang bakar kat Mr. kebab lagi..puuhhlliisssss...okeh, meh nak share gambar kedai Mr. Kebab tu..
Dari luar Mr. Kebab

Mr. Syg tengah makan kentang bakar yang sedaappp sangat...nak lagiiii..
ramah betul org ni time kitorang dtg...syg cakap, dulu dia dtg tahun 2010, serius je org ni..

me with kebab...ngehngeh...


L.O.V.E =)
Habis cerita pasal kebab..okey, kalo korang ni kipas susah mati nasik..tak boley tak makan nasik, tapi tak nak makan makanan yang sampai RM200-300 tu, korang still boley makan nasik jugak..
Camana?haaa...korang boley beli nasik segera.. just prepare bawak lauk dalam tin siap-siap dari Malaysia..sampai sana nanti, beli je instant rice tu, now, korang boleyla makan nasik...
Harga instant rice ni lupa plak,rasanya dalam 1000 won or 1000won++ je, means dalam RM3 lebih la..macam mana rupa nasiknya, okeh meh tengok kat bawah ni..*Pic from google...Macam ni la rupa instant rice ni, yang kitorang beli hari tu memang sebijik macam ni.
Instant rice ni korang just panaskan dalam microwave dalam 3minit cam tu da cukup..dah boley makan dengan lauk yang korang bawak..nyum2...Okey, kat mana nak dapat kan nasik segera ni?korang boley dapatkan nasik segera ni dekat mart-mart ala2 7-eleven.. kat sana banyak kedai macam 7-Eeven tu.. ldnt get BACK to sleep..yeaah,BACK. I already slept at 12.00 am just now,but suddenly my sister woke me up with her laugh! Yes,her laugh.

Its about 3.00 a.m,but she's still on the phone. She laugh out loud till wokes me up. Even her friend,i can hear every single word.*tak sakit telinga ke dik oiiii*.now already 3.45,its mean i've been trying to sleep for about 45 minutes,almost one hour!!

Im trying to sleep here,its too early for sahur.Please keep ur voice only to u n ur fren please sis.I dont care if you would like to chit chatting till subuh,but please mind your voice.

I pon penah muda u olls..*bajet da tua sangat* i still remember dat i did the same thing like my sis did.but..there is a but..i do mind my voice,cause i know my roomate that time try to get her beautiful sleep.

Back to 3-4 years ago,when im still in uni,im always have a chit chat with my syg,from 12.00 am,till subuh!!till 6.00 am.yeah,u can call me 'ratu gayut' or 'ratu telefon'. Every weekend,we will on the phone for 6 hours. Just weekend okay.

That time,hotlink have special promotion for sabah number.*i bought simcard in kk,sabah to get the promotion,oh,do mind im study there'. The promotion was called super saver. RM 1,from 12.00 am till 6.00 am.So,ofcourse i grab the promotion, n my syg will wait me till 12.00 am to call him.

I can't remember much what we were talking about,but we really enjoy our conversation,even it's already 6.00 am,we still dont want to end the conversation. Well,we were in LDR(long distance relationship)that time,and now,still..but it change to LDM(Long distance marriage) of course.

And after few months,hotlink change the promotion.From rm 1 for 6 hours,it turns to rm 1 for 3 hours i think. But it still a good deal.we still chit chatting till 6.00 a.m.Owh,how i miss that time..

But after both of us,my syg n me get a job,we never go for the super savers promotion anymore,coz we already use postpaid.hehe..now we can have a long conversation without have to wait for 12.00 am. We use digi postpaid now,i think it's the best so far,cause we already tried celcom n maxis postpaid,but we not satisfied with both. And i think digi have the cheapest rate. I love digi..yeah,im promoting digi right now,hahha..get urself a digi postpaid now!hahhaa..

Wow!! It's already 4.11 a.m, and my sis already end her conversation. But i dont know whether i can get to sleep back or i have to wait till sahur time.It's one hour from now till sahur time. We always take our sahur at 5.00 am.

Ergh,i think i can go back to sleep now,feel sleepy again,but hope i xterlajak for my sahur,hewhew..niteee..

Satu Sekupang

10:48 PM "Syg nak minum air,pastu nak tido,darling nak tak?"

"Nakkk!!!"

Sang isteri menuruti sang suami ke dapur.

Sang suami menuang air ke cawan.

Isteri : "nak"

Suami: "boley,satu sekupang".

Isteri: "hah?"

Suami: "satu sekupang".

Isteri: "huu..satu teguk sekupang ke satu cawan sekupang?".

Suami: " satu teguk sekupang".

Isteri: (0.0) "huu.." sambil meneguk air dengan sekali teguk yang banyak jumlah airnya.

Sang suami tajam memandang sambil mengira jumlah tegukan sang isteri.

Suami: "1,2,3,4,5.."sambil mengira dengan suara yang perlahan.

Di dalam hati sang isteri " ioE```8 tiffany blå lådan Home Decor and Improvement Online Store | Buy Lighting | Homeclick

Home Decor and Improvement Online Store | Buy Lighting | Homeclick tiffany blå lådan

The best brands for your home!

  • kohler
  • riverside
  • visualcomfort
View All Brands

Find Inspiration Here

  • inspiration

    8 Kitchen Organization Ideas

  • inspiration

    10 Steps to a Greener & More Energy-Efficient Home

  • inspiration

    10 Decorating Ideas for your Home

  • inspiration

    3 Types of Cabinets for Your Kitchen

  • inspiration

    4 Steps to a Clutter-Free Home

  • inspiration

    5 Kids Room Ideas for Serious Parental Props

View More Inspiration

Top Categories