Tussen ziek en beter - Tussen ziek en beterTussen ziek en beter terug naar tiffany


terug naar tiffany

tiffany timantteja pihalla
tiffany e co brisbane
tiffany butikk steder
tiffanys kaulakoru
tiffany haze

Hooft's Blog

Posts Tagged ‘Folgefonna’

2 juli 2013 – Een ijzige dag!

Vanmorgen staan we vol spanning op. We kleden ons warm aan, trekken onze bergschoenen aan, maken de lunchpakketten klaar en niet te vergeten, we pakken onze sjaals, handschoenen en mutsen in. Dat klinkt misschien wat vreemd voor een zomervakantie maar vandaag zullen we een gletsjertocht gaan maken. We hebben er zin in maar weten ook niet goed wat ons allemaal te wachten staat.

We worden om half 11 verwacht bij het zomerskicentrum Folgefonna, zo’n 19 km rijden vanaf het plaatsje Jondal. We nemen ruim de tijd en vertrekken om half 9. Deze tijd blijken we zeker nodig te hebben. De weg naar Jondal is zeer smal, er zijn vele stukken waar de weg de breedte heeft van de camper, een tegenligger zal dus zeker een “probleem” geven. Gelukkig zijn er op diverse plekken wel uitwijkkommen gemaakt, maar door de bochtige wegen is het moeilijk ver vooruit te kijken voor tegemoetkomend verkeer. De enige optie is dus de snelheid aanpassen zodat er op ieder moment een noodstop gemaakt kan worden. In Jondal zijn we linksaf gegaan richting Folgefonna. Dachten we dat de weg vanaf de camping al smal was, deze weg was nog erger. Smal, hoog en zeer slecht asfalt. Gelukkig hebben de kinderen hier vrij weinig van in de gaten. We zijn erg blij dat we uiteindelijk de bestemming veilig bereikt hebben. Het eerste wat we zien is dat er hier daadwerkelijk geskied wordt. Het is file om met de skilift naar boven te kunnen.
IMG_6690
We melden ons op de afgesproken plaats en krijgen instructies over hoe de dag zal gaan verlopen. Als eerste worden onze schoenen gecontroleerd. Niets aan de hand dachten wij, we hebben tenslotte allemaal onze stevige bergschoenen aangetrokken. Helaas, ze werden bij ons alle vijf afgekeurd! We moesten dus allemaal schoenen lenen, en inderdaad, die waren nog een stuk steviger. Vervolgens kregen we allemaal een harnas aan, een touw omgebonden, we moesten onze klimijzers en pikhouwelen pakken en voor de veiligheid ook nog een helm. De tocht zou in zijn totaliteit ongeveer 6 uur duren. Heel pittig dus, maar we hebben in Nederland al getraind met wandelen dus dat komt goed!

Om 11.00 uur starten we met de tocht. Het eerste gedeelte zal direct het zwaarste van de hele tocht worden. Door de diepe sneeuw steil omhoog. We stijgen van 1200 meter naar 1400 meter hoogte. Dit doen we in 3 etappes zodat we tussendoor even op adem kunnen komen. Hierna volgt een gedeelte over de rotsen. Dit loopt een stuk prettiger, maar dit gaat op sommige stukken vrij steil naar beneden. Ook best eng omdat je dan de diepte inkijkt. Maar tot nu toe lukt het bij ons allemaal prima. Vlak voordat we de gletsjer op zullen gaan genieten we tijdens onze lunch van het prachtige uitzicht. Net voor ons is er ook al een groep begonnen aan een tocht en die lopen inmiddels op de gletsjer. Leuk om alvast te zien waar wij straks zullen lopen.
???????????????????????????????
Na de lunch legt onze gids uit hoe we de klimijzers aan moeten trekken. Deze dingen zien er gevaarlijk uit, er zitten enorm scherpe spikes aan. Ook moeten we nu onze handschoenen aantrekken, niet voor de kou maar voor de veiligheid. Het ijs van de gletsjer is zo scherp dat als je zou vallen je je zonder bescherming van je handschoenen enorm bezeert. Als laatste worden we allemaal aan elkaar verbonden middels een touw. Het is de bedoeling dat we in een rij achter elkaar lopen met het touw strak tussen jezelf en je voorganger. Als er dan iemand zou vallen wordt dit door de overige personen opgevangen. Nu kan ons echte avontuur beginnen, de gletsjer op. In het begin moeten we even wennen aan het lopen met de klimijzers. Als eerste lopen we richting een spleet in de gletsjer. Deze spleten ontstaan door de verschuiving van het ijs. Als de ondergrond niet egaal is schuift het ijs hier overheen en splijt. Mooi om van zo dichtbij te zien!
???????????????????????????????
Vervolgens lopen we nog een stuk naar beneden en klimmen via een spleet in het ijs weer omhoog. Hier hebben we echt de pikhouwelen voor nodig, de gids maakt eerst een paar “treden” in het ijs en vervolgens moeten we onszelf al klimmend met de pikhouwelen omhoog hijsen. Gelukkig zijn we met een touw aan elkaar verbonden en kunnen wij de kinderen min of meer omhoog hijsen aan het touw. Dit was voor hun wel een heel moeilijk stuk. Vanaf hier gaan we weer beginnen aan onze terugtocht. Ook hierin zit nog een spectaculair stuk. We dalen af in de gletsjer, een klein tunneltje in. We kruipen hier onderdoor en klimmen er vervolgens weer uit aan de andere kant. Zien we op de gletsjer dat het ijs vooral wit is en bestaat uit allemaal kleine aan elkaar gevroren blokjes, in de tunnel zien we dat het ijs heel mooi blauw en massief is.
IMG_6722
Al snel nadert het einde van de gletsjer en mogen we de klimijzers en touwen gelukkig weer afdoen. We lopen via dezelfde route terug. Uiteraard is dit nu een stuk makkelijker, op de heenweg moesten we klimmen in de sneeuw, nu dalen we dus af.
We zijn uiteindelijk om 17.00 uur weer terug bij onze camper. We rijden terug naar dezelfde camping als gisteren. Hier staat het tentje van de kinderen nog keurig op zijn plekje.
We genieten nog van een heerlijk bord spaghetti en zoeken daarna onze bedjes op.

Advertenties

1 juli 2013 – Onderweg naar Folgefonna

Vanochtend hebben we “uitgeslapen “ tot 8 uur. De broodjes die we gisteren hebben besteld waren keurig op tijd en de temperatuur was zelfs vanochtend al redelijk dus hebben we heerlijk buiten ontbeten. Na de afwas hebben we gauw het boeltje opgeruimd en zijn we verder gereden. Ons reisdoel van vandaag is Utne, op zo’n 5 uur rijden. Vanaf Utne willen we morgen onze eerste gletsjer bezoeken. Halverwege onze tocht begint het helaas te regenen. Op dat moment zien we ook de eerste Noorse sneeuw liggen terwijl we over een prachtige hoogvlakte reden. Vlak voor Odda komen we ook de prachtige waterval “Latefossen” tegen.
???????????????????????????????
Na een kort bezoekje aan de waterval rijden we verder. De wegen worder smaller naarmate we de weg langs het fjord volgen. Vlak na Utne worden de wegen zó smal dat we hopen dat we géén ander verkeer tegenkomen. Maar we zijn al eerder diverse grote vrachtwagens tegengekomen dus we weten dat ze er wel rijden. Gelukkig blijft een confrontatie ons bespaard en zo’n 5 km na Utne rijden we een gezellige camping binnen waar we binnen 15 min de tent hebben opgezet, de slaapzakken en matjes in de tent hebben liggen en al bezig zijn met de voorbereidingen voor het eten. De camping ligt mooi gesitueerd aan een fjord.

???????????????????????????????
???????????????????????????????

Gelukkig hebben zo ook hier internet dus kan M. eindelijk WhatsApp’en met haar vriendinnen. De kinderen gaan nog even ‘chillen’ in de chillkamer ergens op de camping en na een lekker diner gaan de kinderen slapen. We hebben onze rust hard nodig vanwege de uitdaging die ons morgen te wachten staat: de Folgefonna! D. heeft vandaag al contact gehad met de Folgefonna-gids en afgesproken in het wintersportcentrum van Jondal.

19 juni 2009 – De Folgefonna en de Latefossen

In Odda hebben we op een camping gestaan met een Nederlandse eigenaar. Afgezien van de heerlijke warme broodjes die ’s ochtends voor ons klaarstonden kunnen we verder weinig positiefs over deze camping vermelden. Het aanbod van het sanitair stond in geen verhouding met het aantal standplaatsen waardoor er regelmatig een wachtrij stond voor douche en toilet. Bovendien was de ligging van de camping niet erg leuk en hadden we pokkeweer wat het er allemaal niet beter op maakte. Na het heerlijke ontbijt zijn we dan ook gauw vertrokken naar ons volgende reisdoel: de Folgefonna. De Folgefonna is de op drie na grootste gletsjer van Noorwegen en op het dikste punt van de gletsjer wel zo’n 300 meter dik! Een van de gletsjerarmen of ijstongen heet de Buerbreen en deze willen we gaan bezoeken. Het heeft de hele nacht geregend en gelukkig is het in de ochtend droog. Na het verlaten van de camping stuiten we al snel op een smal weggetje wat ons doet besluiten de camper om te draaien en de weg fietsend af te leggen. 5 kilometer tegen de berg op is voor ons inmiddels een makkie (cynisch bedoeld). Hm, al snel verzuren onze benen en lopen we halverwege naast onze fiets het stijle pad omhoog. Na zo’n half uur te hebben gelopen parkeren we onze fietsen op de parkeerplaats en beginnen we de wandelroute naar de gletsjer. De route start langs de oevers van de smeltende gletsjerrivier en al snel verandert het pad in een stijle klim waarbij we af en toe via pallets de rivier moeten oversteken.

TheaoverRivier

Na zo’n uur te hebben geklommen zien we de gletsjer in vol ornaat een paar honderd meter boven ons, maar voor ons gevoel nog minimaal een uur klimmen. We besluiten niet verder te klimmen met in ons achterhoofd dat we de preekstoel nog moeten klimmen en we geen lunch hebben meegenomen. Bovendien zijn de rotsen, door de regen van afgelopen nacht, spekglad geworden. We aanvaarden ons verlies en dalen af naar de parkeerplaats waar onze fietsen al op ons staan te wachten. We racen terug naar beneden en zijn in een kwartiertje weer beneden. De remschijven zijn roodgloeiend. We rijden verder zuidwaarts in de richting van Jorpeland waar de preekstoel ons op staat te wachten. Onderweg komen we nog een zeer imposante waterval tegen, genaamd de Latefossen.

LateFossen

De waterval ligt langs de kant van de doorgaande weg Odda – Roldal en je ziet bijna iedere automobilist wel even stoppen om een paar foto’s te maken.

DennisLateFossen

We zetten ons boeltje op halverwege Odda – Jorpeland bij een camping vlak voor Sand. De bejaarde eigenaresse spreekt geen Engels maar weet ons heel goed duidelijk te maken wat een camper met elektriciteit kost. Bovendien weet ze snel manlief te mobiliseren zodra blijkt dat de elektriciteit op ons punt niet werkt. Een behoorlijk bejaarde man (> 70 jaar?) weet het probleem echter zeer snel op te lossen en zijn we al snel aangesloten. Ik durf maar niet te vragen naar internet mogelijkheden. Hier hebben ze waarschijnlijk nog nooit  van gehoord. De dag wordt afgesloten met een heerlijke Turkse Durum.

Deze reisdag hebben we 114 kilometers afgelegd wat het totaal van onze reis op 6354 kilometer brengt.e" id="post-1294">2 juli 2013 – Een ijzige dag!

{ juli 2, 2013 @ 8:56 pm } · { : Noorwegen 2013 }
{ Tags: Folgefonna, gletsjer, jondal } · { Comments (4) }

Vanmorgen staan we vol spanning op. We kleden ons warm aan, trekken onze bergschoenen aan, maken de lunchpakketten klaar en niet te vergeten, we pakken onze sjaals, handschoenen en mutsen in. Dat klinkt misschien wat vreemd voor een zomervakantie maar vandaag zullen we een gletsjertocht gaan maken. We hebben er zin in maar weten ook niet goed wat ons allemaal te wachten staat.

We worden om half 11 verwacht bij het zomerskicentrum Folgefonna, zo’n 19 km rijden vanaf het plaatsje Jondal. We nemen ruim de tijd en vertrekken om half 9. Deze tijd blijken we zeker nodig te hebben. De weg naar Jondal is zeer smal, er zijn vele stukken waar de weg de breedte heeft van de camper, een tegenligger zal dus zeker een “probleem” geven. Gelukkig zijn er op diverse plekken wel uitwijkkommen gemaakt, maar door de bochtige wegen is het moeilijk ver vooruit te kijken voor tegemoetkomend verkeer. De enige optie is dus de snelheid aanpassen zodat er op ieder moment een noodstop gemaakt kan worden. In Jondal zijn we linksaf gegaan richting Folgefonna. Dachten we dat de weg vanaf de camping al smal was, deze weg was nog erger. Smal, hoog en zeer slecht asfalt. Gelukkig hebben de kinderen hier vrij weinig van in de gaten. We zijn erg blij dat we uiteindelijk de bestemming veilig bereikt hebben. Het eerste wat we zien is dat er hier daadwerkelijk geskied wordt. Het is file om met de skilift naar boven te kunnen.
IMG_6690
We melden ons op de afgesproken plaats en krijgen instructies over hoe de dag zal gaan verlopen. Als eerste worden onze schoenen gecontroleerd. Niets aan d