Ranvei Charlotte Heitmann - uendelig kjede tiffany

vgvsmolq. ティフィー

Sunne havre og bananpannekaker - oppskrift

 • 03.12.2013
 • //
 • Mitt svangerskap uke for uke
 • Som jeg nevnte til dere tidligere i dag, s
  tiffany and co paris
  louis comfort tiffany
  tiffany outlet verkossa
  tiffany silver earrings
  Тиффани синяя коробка

  Sri Lanka – landet som har alt?

  Denne tåreformede landmassen ved Indias sørspiss har i de siste årene blitt omtalt som «landet som har alt». Den lille øya er ikke større enn Irland i utstrektning, men har et utrolig stort mangfold. Jeg så for meg at jeg skulle besøke Indias «lillebror», men jeg sitter igjen med en helt annen følelse. Sri Lanka virker mer velstående, mye renere og mindre folksomt enn India. Her er kultursjokket langt mindre enn hos storebror i nord.

  Øya som bare ligger 5 mil unna kysten til India, har blitt kjempet over av kolonimakter som Portugal og England, som har satt sine spor på øya både arkitektonisk og kulturelt, og etter at den 30 år lange borgerkrigen var over i 2009, har landet bare blitt mer og mer populært.

  Sri Lanka 20154

  Paradisstrender, regnskog, fossefall, teplantasjer, dramatiske fjellpartier, våtmarker og mye mye mer. Landet er også spekket med UNESCO sights. Selv om jeg gjerne skulle besøkt alle, hadde jeg dessverre ikke tid. Siden jeg bare hadde i underkant av to uker i landet, viste det seg å være en utfordring å finne ut hvor jeg skulle dra. Men med hjelp fra Merete Lund som skriver bloggen Bobleliv, og driver selskapet Norlanka Travels, fikk jeg satt sammen en reiserute rundt i landet. Merete falt såpass for Sri Lanka selv etter flere reiser dit, at hun endte opp med å bosette seg der, gifte seg og starte selskapet Norlanka for å hjelpe andre nordmenn som ønsker å bli kjent med dette vakre landet. Hvem bedre å spørre om råd?

  Jeg endte til slutt opp med en fin blanding av hva landet har å by på. Strandliv, natur, dyreliv og historie. Jeg har planer om å skrive litt mer dypgående innlegg etterhvert, men nedenfor lister jeg opp stedene jeg besøkte, samt litt tips og triks angående å reise rundt i Sri Lanka.

  Sri Lanka 2015

  Kandy

  Denne byen med det søte navnet ligger i høylandet i Sri Lanka, nesten midt på øya. Dette er en av landets gamle hovedstater, og ligger sentrert rundt en koselig innsjø. Flere regner dette som en av de vakreste byene i landet, men selv synes jeg ikke jeg fikk se nok til å trekke den konklusjonen. Sentrum var veldig trivelig da! Like ved innsjøen ligger Tanntempelet (Temple of the Sacred Tooth), hvor man mener en relikvie av  en av Buddhas tenner befinner seg. Dette er den viktigste buddhistiske relikvien i landet, og tempelet er derfor et yndet pilegrimsmål. Selve tannen vises ikke fram mer enn én gang i året, men selve kisten den ligger i vises fram et par ganger per dag. Det anbefales veldig å stoppe innom på kveldsseremonien som starter 20.30 for å se hvordan det hele forløper seg.

  IMG_8287-001Sri Lanka 20152

  Sigiriya og Dambulla

  Sigiriya, løveklippen, ligger like ved byen Dambulla et par timer nord for Kandy. Denne 200 meter høye, spesielle fjellformasjonen er egentlig en vulkansk plugg! Oppå og rundt denne enorme steinen er restene av et palass, eller fort, opparbeidet under kong Kasyapa fra 500-tallet. Kallenavnet Lion’s Rock har steinen fått på grunn av løveføttene som befinner seg under den lange steintrappen mot toppen av klippen. Opprinnelig hadde klippen et løvehode av murstein også, men dette er dessverre borte nå. Stedet er utrolig fascinerende, og utsikten fantastisk. Dessuten befinner det seg noen gamle hulemalerier her også. Mystisk sted! Dette stedet er på UNESCOs verdensarvliste,  som ett av syv steder i Sri Lanka.

  IMG_7878-001Sri Lanka 20151

  Ved Dambulla befinner huletemplene seg. Dette stedet var en flott overraskelse for min del. Først må man klatre opp mange trapper til toppen av en klippe, hvor man så tar av seg skoene og beveger seg inn i 4-5 klippehuler hvor det befinner seg nesten utallige mange, vakre buddhafigurer i alle former og posisjoner. Dessuten er takene malt så utrolig detaljert og flott. Stedet er nesten umulig å beskrive, det må nesten bare besøkes.

  IMG_8096

  Togtur mellom Kandy og Ella

  Den beste måten å komme seg fra Kandy til Ella (eller motsatt) er ved å ta toget. Denne togstrekken kan muligens regnes som en av de vakreste i hele verden, der toget slynger seg mellom endeløse, nydelige teplantasjer og flotte grønne landskap. Jeg slapp ikke landskapet unna blikket hele de syv timene turen varte, det sier jo litt.

  Sri Lanka 20153

  Ella

  Denne lille landsbyen er ikke akkurat stor, men den ligger i et helt fantastisk landskap. Her strekker fjellene seg opp over 2,000 meter, og det finnes nok av vandremuligheter. Jeg angrer bare på at jeg ikke hadde nok tid her. Jeg fikk meg i alle fall en tur opp på Little Adams Peak, som har fått navnet på grunn at toppen ligner på storebroren lenger nord, med flott utsikt utover nærområdene. Dessuten bodde jeg i et «trehus» hos Country Homes, hvor jeg blant annet fikk besøk på balkongen av ekorn, og hadde en flott utsikt mot Ella’s Gap.

  Sri Lanka 20155

  Yala Nasjonalpark

  IMG_9374-001

  Visste du at det finnes leoparder på Sri Lanka? Det gjør det! Og størst sjanse for å se disse er det i Yala Nasjonalpark på sørøstkysten. Dessuten finner man mange forskjellige andre dyr som elefanter, bøffel, påfugl, villsvin, krokodiller, hjort, apekatter og nesten utallige typer fugler. Med andre ord et ganske bra sted å dra på safari!

  Sri Lanka 20156

  Tangalle

  Når jeg skal på strandferie, velger jeg meg alltid ut strender hvor det er lite folk. Det finnes nesten ikke noe mindre sjarmerende for min del enn strender fulle av andre mennesker, uansett om det er turister eller lokale. Nå høres jeg kanskje litt storforlangede ut, men på Sri Lanka fant jeg en slik strand – den perfekte postkortstranden – helt uten andre folk! Nesten for godt til å være sant. Det var derimot vanskelig å bade på grunn av de sterke undervannsstrømmene, men for min del var det nok å vasse ut til hoftene for å avkjøle seg, samt bruke resten av tiden på å vandre langs stranden, lese i hengekøyen og slurpe i seg nydelige fruktjuser.

  IMG_9590Sri Lanka 20157

  Mirissa og hvalsafari

  Mirissa er et annet flott strandsted, litt lenger vest langs sørkysten i forhold til Tangalle. Her er det mer utbygget og flere folk enn i Tangalle, men stranden er likevel nydelig. Sjøsetter man en båt her, og seiler rett sør, vil man ikke treffe land før man når Antarktis. I likhet med de andre stedene langs sørkysten av Sri Lanka ble Mirissa ødelagt av tsunamien i 2004. To tredjedeler av byens befolkning mistet hjemmene sine, og i etterkant har byen sakte bygget seg selv opp igjen.

  IMG_9701Sri Lanka 20158

  Annet enn strandlivet er Mirissa kjent som et sted hvor man kan se noen av de største hvalene i verden – blant annet blåhvalen, verdens største pattedyr! Litt over en times båttur ut fra kysten synker plutselig havbunnen en kilometer lenger ned, og her befinner ofte disse gigantiske dyrene seg. Jeg dro på hvalsafari med Raja & the Whales tidlig en morgen, og fikk plutselig nærkontakt med to gigantiske hvaler! Dessverre ikke blåhvalen, men finnhvalen, verdens nest største hvaltype. Gigantiske beist som kan bli over 20 meter lang, og veie opptil 70 tonn!

  Galle

  Denne smeltedigelen av en by har en spennende historie som er verdt å oppleve og få med seg. Byen var øyas viktigste havn før portugiserne kom på 1500-tallet. Den vokste med dem enda mer, og ble etter hvert overtatt av britene. Begge kolonilandene satte sitt preg på Galle, og bygde et stort fort rundt den gamle byen. Fremdeles i dag har byen et ganske europeisk preg, og skiller seg veldig fra de andre byene i landet.

  IMG_9828-001Sri Lanka 20159

  Fakta om Sri Lanka

  Øyas hovedstat er Colombo, og det bor ca. 22 millioner mennesker i landet. Styreformen er republikk, og hovedreligionen i landet er buddhismen. Deretter kommer hinduisme, islam og kristendom.

  Ankomst i Sri Lanka

  Husk at du må ha visum til Sri Lanka! Dette kalles ETA, og det ordner du fort på nettet på denne offisielle siden. Jeg betalte 30 dollar.

  Flyplassen ligger nord for Colombo, nært Negombo. Man kan enten ta taxi (koster et par hundre kroner), leie bil med sjåfør eller ta bussen (nummer 187, blå og hvit). Jeg tok bussen mellom Colombo Fort (kom dit med toget) og flyplassen, og det tok i overkant av 90 minutter og kostet bare et par kroner. Man blir ikke sluppet av med terminalen, med ved en busstasjon like ved. Siden det var sent tok jeg tuktuk derfra til terminalen for 150 rupis (ca 9 kroner).

  IMG_9939-001

  Transport rundt i landet

  Jeg forsøkte å holde kostnadene nede så langt det lot seg gjøre, og det innebærer å bruke offentlig transport der det er mulig. Tog og buss er superbillig i landet, men tar ganske lang tid. Togreisen mellom Kandy og Ella tok 7 timer, og jeg betalte bare 600 rupis (rundt 35 kroner) for andre klasse! Togturen mellom Galle og Colombo var enda billigere. Buss tok jeg for det meste sør i landet, og her oppsøker man enten busstasjonene og roper ut hvor man skal (eller det slipper man for det meste for det er alltid noen som skal hjelpe til og kommer løpende mot deg), eller flagger ned en buss fra gaten. De stopper ofte, kjører helt crazy fort og er ofte stappfulle. Men de er superbillige og en morsom måte å bli kjent med de lokale på.

  Et par ganger måtte jeg også ty til å leie taxi/sjåfør med bil. For å gjøre det lett for meg selv dro jeg f.eks. på dagstur til Dambulla og Sigiriya fra Kandy, og betalte 7500 rupis for dette, ca. 400 norske kroner. Dette var selvsagt uten inngangspengene og slik, men likevel en ganske grei pris siden kjøreturen var på 2 timer hver vei.

  Tuktuk er også greit, spesielt over korte avstander, og prisen kan oftest prutes ned i forhold til hva de først byr. Det kan ofte være greit å lese seg opp på hvor mye man burde betale for strekken man skal. Sjåførene kan derimot av og til være ganske innpåslitne. «Tuktuk, yes? Today? Tomorrow? Yes, no?!».

  Det er viktig å påpeke at transporten tar alltid lenger tid enn hva man ser for seg. Trafikken på Sri Lanka går ganske sakte (unntatt i bussene, men de stopper jo derimot veldig ofte). Selv om avstandene er små forflytter man seg bare rundt 30-40 kilometer per time, selv i taxi/leiebil.

  Maten

  Den lokale maten er som oftest STERK, men så nydelig! Det finnes så utrolig mye godt. Rice and curry er nasjonalretten, og noe alle alltid spiser til middag i følge flere lokale jeg traff. Curryen består av mange småretter, både med og uten kjøtt, og finnes i lokale variasjoner. Ellers består maten av hoppers, rotti, kottu, sjømat (spesielt sørpå) og mye annet spennende og godt. Dessuten finner man god te over alt! Kaffen skal derimot ikke være noe særlig å skryte av, haha. Og, ikke minst, det finnes nesten uendelig mange saftige, deilige typer frukt der også. Over 50 forskjellige typer mango fikk jeg høre!

  IMG_9124

  Er det trygt?

  Mange forbinder kanskje Sri Lanka med borgerkrigen som herjet i landet i 30 år, helt fram til 2009. Den tiden er i alle fall godt forbi, og jeg merket ingenting til noen uroligheter. Utenriksdepartementet fraråder fortsatt turister å dra til enkelte provinser lengst nord, men det er stort sett på grunn av at minerydningsarbeidet ikke er ferdig enda. Hvis det er noe som er utrygt så vil jeg nevne trafikken som kan være ganske hårreisende iblant… Jeg opplevde uansett Sri Lanka som et trygt land å reise rundt i. Noe som tar meg til neste punkt:

  Hvordan er det å reise rundt alene som jente?

  Jeg reiste jo alene, og var litt spent på hvordan dette ville være i Sri Lanka etter hvordan jeg opplevde det i India. I India var det til tider plagsomt å vandre alene, og etter alle voldtektene man har hørt om de siste årene i media er det naturlig man føler seg noe skeptisk. Men allerede første dagen oppdaget jeg at Sri Lanka er noe helt annet enn India, og her følte jeg meg respektert. Det skal selvfølgelig nevnes at jeg ofte (veldig ofte) ble ropt «hallo» etter, og det ble til tider noe irriterende alt avhengig av hvem som ropte og den generelle situasjonen (oftest var det bare hyggelig, men i Mirissa ble det noe plagsomt da det virket som alle skulle selge noe). Enten svarte jeg tilbake, eller så gikk jeg bare rett forbi, og fikk ingen reaksjoner på det. De fleste virket bare ekstremt hyggelige og hjelpsomme!

  Tips og triks

  I Sri Lanka tipser man, hvor mye kan ofte være vanskelig å beregne, men dette innlegget hos reisebloggen Bobleliv kan være til hjelp.

  Du må betale inngangspenger på de aller fleste attraksjonene i landet, og prisene på disse kan være ganske høye. For Sigiriya/Lion’s Rock betalte jeg f.eks. 30 dollar! Dersom man skal besøke flere attraksjoner i det kulturelle triangelet anbefales det derfir å søke opp å skaffe seg en kombinasjonsbillett som koster 50 dollar, hvor du får fri tilgang og sparer mye penger. Noen ganger må man også betale for å kunne fotografere.

  Sri Lanka er et veldig religiøst land, og enkelte ting kan for dem virke støtende. Fotografer ikke deg selv med ryggen til Buddha for eksempel!

  Noe som var litt forvirrende i begynnelsen var hodevuggingen, haha. Samme system som i India egentlig. I stedet for å nikke (eller riste på hodet), vugger de det, som oftest for å si OK.

  For å oppsummere så synes jeg Sri Lanka var et kjempespennende land å reise rundt i. Det eneste som var litt synd var at monsunen fortsatt herjet litt i landet da jeg besøkte, så det regnet en god del i begynnelsen. Heldigvis ble det litt bedre etter hvert som dagene gikk, men det styrtregnet som oftest hver eneste ettermiddag og natt. Jeg reiste jo da også utenfor høysesongen (som er rundt desember-februar), så slik må man da kunne regne med. Det er også grunnen til at jeg ikke klatret opp på Adams Peak som jeg hadde sett så fram til. Sesongen for pilegrimene er mellom desember og april. Men på grunn av den relativt korte flyturen fra Norge (6-7 timer til Dubai og 4 timer derfra) regner jeg med at Sri Lanka er et land jeg blir å besøke flere ganger! Neste gang kanskje med et stopp innom Maldivene som ligger bare et steinkast unna?

  Har du vært på Sri Lanka selv, eller drømme du om å dra?

  Kanskje du også liker:

  Golden Mount - Bangkok
  The Road to Mandalay (Hill)
  Mystiske Stonehenge
  Eventyrlige Svaneti del 2 - Ushguli
  Fem fine fjellturer i Dolomittene
  Tags: Asia, Ella, Galle, Hvalsafari, Kandy, Mirissa, Norlanka Travels, Sri Lanka, Tangalle, togreiser, UNESCO, Yala Nasjonalpark
  Renate

  Reisegal nordlenning med bøttevis av eventyrlyst.

  31 Comments
  1. Maria's Adventure sier:

   Dette ser jo fantastisk ut. Elsker tuktuk-bildet! Herremin som du har fått reist i høst, heldige deg!

   Completely new Cabin in RaudalenHele hytta3 sengerCompletely new Cabin in RaudalenFra Pris704 kr NOKPer natt71SuperhostKoselig familiehytte på BeitostølenHele hytta10 sengerKoselig familiehytte på BeitostølenFra Pris511 kr NOKPer natt22Flott leilighet for venner og familieHele hytta7 sengerFlott leilighet for venner og familieFra Pris871 kr NOKPer natt7Beitostølen "midt i smørøyet"Hele leiligheten8 sengerBeitostølen "midt i smørøyet"Fra Pris854 kr NOKPer natt11"Knatten" family cottageHele hytta8 senger"Knatten" family cottageFra Pris670 kr NOKPer natt10Apartment at BeitostølenHele leiligheten3 sengerApartment at BeitostølenFra Pris1,005 kr NOKPer natt11Cozy 3BD in BeitostølenHele leiligheten10 sengerCozy 3BD in BeitostølenFra Pris980 kr NOKPer natt42Hele leiligheten5 sengerFra Pris670 kr NOKPer natt27Fantastiske BeitostølenHele leiligheten6 sengerFantastiske BeitostølenFra Pris2,061 kr NOKPer nattBeitostølen centreHele leiligheten6 sengerBeitostølen centreFra Pris511 kr NOKPer natt6Koselig rekkehytte/leilighet BeitostølenHele stedet5 sengerKoselig rekkehytte/leilighet BeitostølenFra Pris720 kr NOKPer nattStor hytte med fantastisk utsiktHele hytta11 sengerStor hytte med fantastisk utsiktFra Pris1,030 kr NOKPer natt5Beitostølen Fritid og feriesenterHele hytta4 sengerBeitostølen Fritid og feriesenterFra Pris771 kr NOKPer natt /li>
  2. Namecoin (NMC) (4.75 out of 5)
  3. Nxt (NXT) (4.73 out of 5)
  4. Cryptocurrency Exchanges
   • SimpleFX (4.00 out of 5)
   • Coins-E (4.00 out of 5)
   • Vault of Satoshi (4.00 out of 5)
   Betting & Gambling Sites
   • Crypto-Games.net (4.60 out of 5)
   • PrimeDice (4.50 out of 5)
   • Satoshi Grid (4.25 out of 5)

   Get Your First Free Coins

   Free Cryptocurrency

   Earn Cryptocurrency

   Advertise here

   img class="front imgFormat_20_f js-lazy-load flipside" data-original="https://images.yoox.com/11/11363811kw_20_f.jpg" rel="https://images.yoox.com/11/11363811kw_20_e.jpg" alt="CHRISTIAN LOUBOUTIN - Escarpins" /> Vue rapide
   CHRISTIAN LOUBOUTIN
   Escarpins
   EUR 690,00
   36
  CHRISTIAN LOUBOUTIN - Escarpins Vue rapide
  Тиффани синяя коробка

  Sri Lanka – landet som har alt?

  Denne t